Blogserie: Maak kennis met…vitaliteitsprofessional Dünja Sengers

Dϋnja Sengers Vitaliteitscoach… Aangenaam!
Eigenaresse van Wake Up Leefstijlpraktijk Geldrop sinds 2014

Levensgenieter pur sang, avonturier, moeder van Evi, vrouw van Dennis, bazin van Dokus, onze hond en uiteraard een coach in hart en nieren.
Ik sta voor Verbinding, Vooruitgang, Openheid, Rechtvaardigheid, Eerlijkheid en Bewustzijn,
Mijn hobby’s zijn: reizen, natuur, gezelligheid met vrienden, theater, lezen, yoga, mensen, kinderen, mountainbiken, voetbal, fotograferen en muziek.

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

“I won’t go the easy road”…
Na mijn MBO studie (MDS-C-handel) ben ik Personeel & Organisatie gaan studeren. Als P&O-er heb ik bij diverse bedrijven gewerkt, gevolgd door negen jaar als Consulente Informele Zorg. De werkdruk was hoog en de stress liep op. Na een burn-out heb ik volledig het roer omgegooid en ervoor gekozen om te doen wat ik echt leuk vond. In de opleiding tot Vitaliteitscoach bij CHIVO heb ik mijn coaching vaardigheden aangescherpt en medische kennis opgedaan. Onderwerpen zoals o.a. voeding en beweging zijn vaste onderdelen van de opleiding en alles bij elkaar geeft het een stevige basis om holistisch te kunnen coachen.

Wat maakt dit vak voor jou de moeite waard?

Als kind werd ik al een wereldverbeteraar genoemd en eigenlijk is het niet meer dan logisch dat ik uiteindelijk ben gaan coachen. Het werken met mensen is nooit hetzelfde en ik doe het graag. Begeleiden door persoonlijke aandacht te geven, hen weer in hun kracht te laten komen, kansen creëren om hun geluk te vergroten…wat een prachtig vak! Het is tevens een vak dat continu in beweging is en dat houdt het interessant. Het allermooiste is dat iedereen hier profijt van kan hebben!

Wat maakt jou als BOvV vitaliteitsprofessional anders?

Ik ben getraind om advies te geven op basis van het best beschikbare bewijsmateriaal. Kwaliteit staat voorop en het is daarom noodzakelijk om ontwikkelingen in dit vakgebied te blijven volgen. Leden van de BOvV zijn verplicht om regelmatig bij te scholen. Een integrale benadering is hierbij onderscheidend.

Een praktijkvoorbeeld.

Een overbelastte werkende moeder is continu moe. Ze kampt met overgewicht en slaapt slecht. Drie dagen per week gaat ze met lood in haar schoenen naar haar werk. De relatie met haar leidinggevende verslechtert, omdat ze slecht werk aflevert en zich regelmatig ziek meldt. Via haar werkgever krijgt ze een vitaliteitstraject aangeboden van tien sessies.

Gedrag kun je alleen veranderen indien je je bewust bent van je wat je doet. Samen hebben we gekeken naar haar slaap hygiëne, stressbeleving, voedings-en beweegpatroon, assertiviteit en de manier waarop ze haar prioriteiten stelt.

Op basis daarvan hebben we een plan van aanpak gemaakt en gedurende het traject aangepast waar nodig. Het draait immers om wat werkt en past binnen de levensstijl van de cliënt.

Na tien sessies slaapt ze goed, waardoor ze minder moe en prikkelbaar is. Hierdoor kan ze lastige situaties beter aan en is de relatie met haar leidinggevende verbeterd. Als leuke bijkomstigheid is ze wat kilo’s aan het kwijtraken zonder dieet en voelt ze zich over het algemeen een stuk vitaler. Ze is dichter bij zichzelf gekomen en kan weer volop van het leven genieten.

Scroll naar top