Blogserie: Maak kennis met…vitaliteitsprofessional Peter van Lit

Wie is Peter?
Eigenaar van De LIJVbeweegcoach in Middelburg. LIJV staat voor Lekker In Je Vel. De naam geeft stiekem al een klein beetje aan wat ik doe en wat voor soort mens ik ben.

Vader van twee studerende dochters en altijd in beweging. Is het niet voor mijn eigen bedrijf, dan ben ik wel ergens op de bonnefooi fietsend Europa aan het verkennen. Mensen en natuur zijn beiden belangrijk voor me en ik combineer dit o.a. door allerlei mooie plekjes in Zeeland te delen met anderen.

Naast natuur ben ik ook geïnteresseerd in cultuur en zijn stedentrips ook aan mij besteedt. Het zijn dan wel vooral de steden in de wat warmere landen.

Sfeer is misschien wel het woord wat het beste bij mij past. Alles om me heen moet gewoon goed voelen!

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

Ooit wilde ik fysiotherapeut worden, maar in het eerste opleidingsjaar was het toch niet helemaal wat ik zocht en was er in die periode weinig werk in. Ik ben toen gestopt en zwemles gaan geven. In het zwembad kwam ik aanraking met andere wateractiviteiten zoals aqua joggen, waardoor ik me realiseerde dat mensen veel beter kunnen bewegen in het water.

Na allerlei opleidingen op het gebied van trainen en revalidatie in het water heb ik samen met een fysiotherapeut speciale programma’s ontwikkeld. Mensen leven niet in het water, maar op het land, dus ik wilde ook mensen in het dagelijks leven beter leren bewegen. Via de fitness ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij een opleiding die op een holistische wijze keek naar beweging. Daar werd het duidelijk dat ik kwaliteit wilde terugbrengen in het leven van mensen.

Brisk Walking, bekend geworden door o.a. Oprah Winfrey, heeft mij geïnspireerd om iets met simpele beweegvormen te gaan doen. Stevig wandelen is voor iedereen haalbaar, een sociale activiteit en laagdrempelig. Met dit programma had ik veel succes en ben ik zelfs door het programma “Koffietijd” twee keer uitgenodigd om mijn verhaal te komen doen.

Om mijn brood te verdienen werkte ik daarnaast nog wel in loondienst, waar ik ontzettend veel geleerd heb op het gebied van communicatie, leidinggeven en programma management. Voor een zorginstelling heb ik bijvoorbeeld het programma Club VIEF opgezet, met als doelstelling ouderen en verzorgend personeel in beweging te krijgen. Sinds een jaar ben ik fulltime eigen ondernemer.

Wat maakt dit vak voor jou de moeite waard?

Elke fase in het leven heeft zijn eigen obstakels. Dit kan zowel op fysiek als op mentaal vlak zijn. Er is niets mooiers dan mensen op een gegeven moment stappen te zien zetten die kwaliteit in hun leven verbetert.

Wat maakt jou als BOvV vitaliteitsprofessional anders?

Wij helpen mensen met volhouden! Dit doen we door mensen eerst bewust te maken van hun gedrag en te begrijpen waarom ze dit doen. Pas daarna kan er aan gedragsverandering gewerkt worden. De oplossing ligt altijd in eigen handen en wij helpen ze op weg naar een duurzamer leven. De BOvV professional werkt met de laatste wetenschappelijke inzichten, maar we gaan niet met de hypes mee, omdat de lange termijn effecten niet bekend zijn

Een praktijkvoorbeeld.

Op dit moment begeleid ik een 74-jarige man die door zijn vrouw gestuurd is. Hij heeft zijn hele leven hard gewerkt, de hele wereld afgereisd en een vrij dynamisch leven geleefd. Na zijn pensionering is hij, tot wanhoop van zijn vrouw, op de bank gaan zitten en er niet meer vanaf gekomen. Bewegen ging steeds moeizamer waardoor hij in een negatieve spiraal terecht kwam.

Ik heb eerst de lichamelijke beperkingen in kaart gebracht en we zijn rustig begonnen met corrigerende oefeningen en wandelen. Een uur achter elkaar was teveel en we hebben afgesproken dat hij drie keer in de week een half uurtje komt. Door middel van verantwoord uitdagen en grenzen opzoeken komen we steeds een stapje verder.

Op dit moment is dezelfde man in staat om te badmintonnen en doet hij trouw zijn oefeningen met kettlebells. Zijn vrouw is ook blij, want haar man loopt fluitend in huis rond.

Iedere situatie is anders en ieder traject kan sneller of langer lopen, maar in principe werk ik in blokken van zes tot twaalf weken. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bekijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Daarna wordt de hulpvraag gedefinieerd, een doelstelling bepaald, gevolgd door een plan van aanpak.

Scroll naar top