Blogserie: Maak kennis met…vitaliteitsprofessional Carin Hobbelman

Wie is Carin?
Eigenaar FIT Verder in Amersfoort.
Wie ik ben? Kort samengevat ben ik een toegewijde echtgenote en moeder van drie. Structureel op zoek naar de zin der dingen en/in een oprecht gesprek. Een nuchtere idealist, die houdt van eerlijke koffie, slaafvrije chocola, ambachtelijke en of biologische streekproducten, nostalgische 2CV’s, tweedehandskleding en groene energie. Ik pak altijd de fiets, weer of geen weer. Uit principe. Verder loop ik (ook) hard – met een grote boog om de sportschool – om fit te blijven. Thuis slinger ik dan weer met kids, boodschappen, stofzuiger en kettlebells om sterk te blijven.

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

Rond de jaren ‘90 was de slogan, “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Ik ging dus Elektrotechniek studeren. Het leverde mij een leuke echtgenoot op en een wens om door te studeren… De logica binnen de techniek was leuk, maar mijn hart ging er niet echt sneller van kloppen. Ik deed een vervolgstudie Techniek en Maatschappij en voegde zo meer ‘mens’ aan mijn kennis toe. De nieuwsgierige onderzoeker in mij ontwaakte, nieuwsgierig naar de mens en het leven. Hoe werkt het? Waarom werkt het zo? Wat is de bedoeling? Ik vond antwoorden in de ontdekking dat we gemáákt zijn om te leven en dat het leven dus een ontwerp kent.

Als ‘domestic’ engineer, thuis bij de drie kindertjes, bestudeerde ik dit ontwerp door te lezen, ontdekken en doen. Mijn hart ging hier wel sneller van kloppen en onderwerpen als (natuur)voeding, beweging en dat leven zin heeft, werden mijn nieuwe favoriete bezigheden. Toen de jongste naar school ging, besloot ik er mijn vak van te maken. Mijn hart gaat namelijk nog sneller kloppen als ik op dit vlak een betekenisvolle schakel mag zijn in andermans leven.

Wat maakt dit vak voor jou de moeite waard?

Leven in een welvaartsmaatschappij is niet eenvoudig. Veel mensen kampen met vermoeidheid, overgewicht, zeurende rug- of nekklachten, stress, hoge bloeddruk, angst, neerslachtigheid of chronische ziekten. Dat gaat me aan het hart, omdat ik weet dat het ook anders kan. Iedereen is anders en als je leeft naar je ontwerp, dan gaat het ontwerp voor je werken! Je wordt fitter en vitaler. Je weet dan wat belangrijk voor je is, en je bent in staat om daar voor te gaan. Ik wil dat mensen weten hoe ze dat voor elkaar krijgen. Want dan komen ze tot hun recht! Dat vind ik zo mooi om te zien!

Wat maakt jou als BOvV vitaliteitsprofessional anders?

De BOvV vitaliteitsprofessional gaat er vanuit dat fysieke, mentale, emotionele en omgevingsfactoren allen een belangrijke rol spelen in gezondheid en ziekte en combineren dit in een biopsychosociale aanpak. Stevig gefundeerd in de wetenschap, een allround aanpak, inzoomend op de specifieke vraag van de cliënt, maar kijkend naar de persoon als geheel. Dat is de kracht van een vitaliteitstherapeut.

In vitaliteitsland ben ik misschien de vreemde Eend in de bijt. De 2CV. Ik heb nogal een nuchtere en praktische insteek, met een vleugje humor. Je hoeft bij mij niet van koken te houden om gezond te eten. Aan macro’s of calorieën tellen doe ik niet. Je hoeft ook niet naar de sportschool om meer te bewegen of een bucketlist af te werken om een interessant leven te leiden. Je mag jezelf leren zijn! Eten, bewegen en je goed voelen op een manier die bij jou en je leven past. Dat is wat je gaat ontdekken in een van mijn coaching-en of beweegprogramma’s. Ik leer mensen wat hij of zij zelf kan doen om zelf FIT Verder te kunnen.

Een praktijkvoorbeeld.

Ik laat graag een cliënt zelf aan het woord:

“Ik kwam bij Carin met de vraag wat gezond eten precies is, want door alle hypes en tegensprekende informatie in de voedselwereld zag ik door de bomen het bos niet meer. De andere vraag was of er iets gedaan kon worden aan de pijn in mijn rug en benen. Daar had ik vooral veel last van tijdens het omhoog lopen en bij lang staan.

Wat ik leerde was dat mijn lichaam een systeem is dat als geheel werkt en alles samen werkt. Ze leerde me een goede houding aan d.m.v. praktische ezelsbruggetjes. Deze schieten me nog steeds dagelijks te binnen. Door het aanleren van een goede ademhaling heb ik veel bereikt m.b.t mijn conditie en fysieke inspanning. Carin heeft me ook geholpen om anders naar mezelf te kijken en niet continu mezelf te bekritiseren zonder zweverig en psychologisch gedoe.

Haar nuchtere aanpak heeft mij zeker geholpen. Heel eenvoudig door gewoon te leren hoe je lichaam gemaakt is en hoe het werkt. Ik had de hoop opgegeven dat ik ooit goed rechtop zou kunnen staan, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Met praktische tips en wat trucs krijg ik nu ook meer fruit naar binnen.

Carin keek naar mij als mens. Hoe ik functioneer, wat ik belangrijk vind en hoe ik mijn leven leef. Allemaal zaken die belangrijk zijn om oplossingen te vinden die goed voor mijn lijf en als persoon zouden moeten werken. Na jaren therapie gehad te hebben op allerlei gebieden, heeft deze nuchtere holistische aanpak het verschil gemaakt. Marjan, Amersfoort”

Scroll naar top