Wetenschappelijke onderzoeken gaan vaak over grote groepen mensen. Toch gebruiken wij als BOvV vitaliteitsprofessional de wetenschap ook in onze individuele coaching. Wellicht vraag je je af waarom. Je zult het er waarschijnlijk mee eens zijn dat geen mens hetzelfde is. Een generieke theorie kan dan wellicht ook niet altijd voor het individu gelden. Ook jij bent namelijk uniek en gelukkig maar.
Laat dáár nu net een wetenschappelijke basis voor zijn!
Theorie
Een schat aan input krijgen wij als BOvV vitaliteitsprofessional uit de zelfdeterminatietheorie. Dit is een motivatietheorie die stelt dat wij als mens de behoefte hebben ons betrokken, competent en autonoom te voelen. We willen graag onderdeel zijn van een groep. Hiermee wordt niet bedoeld dat je veel mensen om je heen moet hebben, meer dat je je verbonden voelt met de mensen die belangrijk voor jou zijn. Daarnaast stelt de zelfdeterminatie theorie dat we gemotiveerd zijn op het moment dat we iets kunnen doen waar we goed in zijn. Denk maar na, ergens goed in zijn voelt prettig toch? Als je dan ook nog je eigen keuzes kunt maken en wat bewegingsvrijheid hebt om jezelf te ontwikkelen, komt motivatie een stuk dichterbij.
Binding
Als we vervolgens ook de evolutietheorie in dit verhaal betrekken, dan kunnen we ook nog uitleggen waarom deze drie behoeftes belangrijk zijn voor ons als mens. Zonder andere mensen om ons heen zouden we uitsterven, vrij duidelijk waarschijnlijk. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat eenzaamheid veel schade toebrengt aan de gesteldheid van de eenzame persoon. Dit verklaart waarom binding ervaren een erg belangrijke behoefte is van ons als mens.
Competentie
Stel dat iedereen in de groep waarin jij werkt goed zou zijn in hetzelfde. Je kunt je voorstellen dat dit voor weinig innovatie gaat zorgen. Het wordt lastig je als groep te verbeteren en in te spelen op veranderingen in de markt. Het zou ons erg inflexibel maken. En stel dat er niemand van onze voorvaderen goed was geweest in het maken van vuur! Dan had jij dit stuk waarschijnlijk niet kunnen lezen.
Autonomie
Stel dat jij de kans krijgt je te ontwikkelen, je mag een studie gaan doen of je mag met een coach gaan ontdekken wat jij wilt. Dit betekent dat jij leert, deze kennis kun jij inbrengen in de groep om vervolgens samen beter te worden. Als jij niet de vrijheid ervaart je te ontwikkelen en te leren en wellicht ook eens buiten de box te kijken, zal het op een gegeven moment saai worden. Als onze voorvaderen bijvoorbeeld nooit hadden kunnen experimenteren met vuur, zaten wij wellicht nu niet in verwarmde huizen.
Ieder mens uniek
Dat ieder mens uniek is, helpt ons met over)leven, groeien, ontwikkelen en leren. Zowel de zelfdeterminatietheorie als de evolutietheorie voorspellen voor ons als BOvV vitaliteitsprofessional waar wij op in kunnen spelen als jij niet lekker in je vel zit. Het geeft ons richting in de vragen die we stellen. Wellicht voel jij je niet gewaardeerd, dan weten wij dat de kans groot is jouw competenties niet gezien worden. Misschien voel je je niet begrepen, dan weten wij dat je niet altijd binding ervaart en dat je niet altijd de vrijheid voelt je eigen keuzes te maken. Jij blijft uniek! Dat is waarom wij vragen blijven stellen, gefundeerde vragen. Deze vragen helpen ons in de begeleiding van jou naar een autonoom en zinvol leven. Want ook jij mag je begrepen en gewaardeerd voelen.
Auteur: Tanja van Bemmel
Website: www.kwiec.nl