Mens als professional - BOvV

Mens als professional

Mensen begeleiden is ons vak. Hier zijn wij gedreven en ervaren in. We zijn experts in gedragsverandering en laten mensen groeien in hun persoonlijke kwaliteiten én leiderschapskwaliteiten. Dit doen we niet alleen, dit is een samenwerking tussen ons en de gecoachte of getrainde personen. Zij hebben namelijk alle kennis over wat er speelt en wat mogelijk is in hun eigen leven. Het is onze rol daar vooral vragen over te stellen met als doel mensen overzicht te bieden over hun persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen. Onze rol verandert naar adviseren als er informatie nodig is over hoe je gedrag verandert, hoe je stress managet en wat effectief leiderschap inhoudt.

Je mening checken

Dit klinkt wellicht zeer gemakkelijk en overzichtelijk. Ook wij als professional zijn echter mensen. Mensen met eigen ervaringen, kennis, meningen en gevoelens. Wij zijn erin getraind om dit niet mee te laten wegen in ons werk. Ook zijn wij erin getraind het soms in te zetten om mensen meer aan het denken te zetten. Echte voorbeelden en verhalen spreken mensen namelijk aan.

Stel bijvoorbeeld dat je als coach erg graag zelfstandig bent, je wilt zelf bepalen hoe jij je kleedt, hoe je je dag indeelt, wat je zegt en welke keuzes je maakt. Als je dan een opdracht hebt binnen een heel hiërarchische organisatie waarin kledingvoorschriften al jaren bestaan en veel top-down geregeld wordt, kan het lastig zijn om hier niet je mening over te geven. Het gaat echter niet om jou. Het gaat om de mensen in de organisatie. En onze professionele mening is dat ieder mens leeft en werkt in harmonie met de omgeving. Als je je als professional ergens niet prettig bij voelt, kan dit voor andere mensen in de organisatie ook gelden, dit moet je checken. Vragen stellen is hierin het allerbelangrijkst. Vragen stellen zorgt immers voor het krijgen van antwoorden en voor ons is het belangrijk te weten of ieder mens zich inderdaad prettig voelt in de omgeving waarin geleefd en gewerkt wordt.

Onze ervaring als mens gebruiken

Interesse in mensen is iets wat alle BOvV professionals kenmerkt. Wij vinden het dan ook altijd interessant wat de reden achter hun keuze en gedrag is. Dit geldt ook voor onszelf en het maakt ons zeer bewust van de keuzes die we maken. Natuurlijk zijn wij niet perfect en soms is het slim onze eigen adviezen op te volgen. Wij zijn ook mens en ook wij moeten ons best blijven doen om de werk/privé balans in ons eigen leven te bewaken. Die balans zoeken, daar zijn we in opgeleid. De ervaring die we in ons eigen leven opdoen, gebruiken we vervolgens om iedereen die het vraagt beter te kunnen adviseren.

Wij zijn mensen met onze eigen ervaringen en inzichten, gelukkig maar. Die maken ons rijker als mens en beter als professional.

Auteur: Tanja van Bemmel

Website: www.kwiec.nl

Scroll naar top
BOvV draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders